Buddha punk volt?
szerző: Szánthó Réka
Amikor egy széttetovált, kopasz pasi Motörhead-es pólóban, átszellemült arccal bíztat: "Érezd, hogy az elméd bármit megtehet...érezd a megbocsátást..." értettem meg igazán, mit jelent a multikulti fogalma.
A Dharma Punx egy új irányzat, amelyik a punk és a buddhizmus érdekes elegyét adja. Az alapító, Noah Levine mára elismert buddhista tanító, de a kép alapján, gondolom senkit nem lep meg, hogy tanítói pályafutása nem éppen a szokásos módon indult. "Tizenegy évesen hallottam először a punk rockról, és tudtam, megtaláltam az én fajtám", nyilatkozta egy interjúban Noah. Tizenhat évesen már túl volt jó pár letartóztatáson, alkohol, drog problémáiról nem is beszélve. A helyi hatóságok egy idő után úgy gondolták, mindenkinek jobb, ha nem mehet ki az utcákra, így hosszabb időre bekerült a fiatalkorúak börtönébe. (Meglehet az sem javított a helyzeten, hogy Noah egy agresszívabb pillanatában gördeszkájával beverte valakinek a fejét.)

Levine első meditációját a börtönben élte át, apja, a híres meditáció-oktató: Stephen Levine, telefonon keresztül adta az utasításokat. "Ez volt az első alkalom, hogy nem azt mondtam, fuck meditation”, nyilatkozta. Sőt, annyira megtetszett neki, hogy úgy érezte, itt az ideje megváltozni. Felhagyott kokain függőségével és elkezdte pszichológiai tanulmányait. A börtön után eltelt tíz évben Noah ismertséget és elismerést szerzett Amerika szerte. Életéről, filozófiájáról dokumentumfilm (Meditate & Destroy) és könyv (Dharma Punx) is készült. Börtönökben, nevelőintézetekben, buddhista központokban tart előadásokat a buddhizmusról. Saját történetén keresztül, saját nyelvén osztja meg tanításait, Buddha bölcsességeit, és talán ez az, amiért ő hiteles, amiért annyi lázadó, önmagát kereső fiatal meghallgatja, elfogadja őt mesterének.Levine rámutat: a Buddhizmus nem áll olyan távol a punk rocktól, mint azt gondolnánk, sőt, a buddhista tanítás, mely szerint az árral szemben, az önző vágyakat hátrahagyva kell haladnunk az úton, nagyon is passzol a punk etikához. "A buddhizmus a legpunkabb dolog, amit valaha csináltam", mondja Noah. A világban rengeteg szenvedés van, mutat rá Buddha. A punknak szintén ez a hitvallása. Buddha szerint a szenvedésnek megvan a maga oka, és a maga megoldása. Ez a megoldás pedig az egyénekben van. A buddhizmus tehát egyfajta belső lázadás, míg a punk a lázadást a külvilág felé is közvetíti. "A punk mutatta meg nekem a politikai igazságtalanságot, a buddhizmus pedig megtanította, hogyan válaszoljak rá ügyesen", válaszolta Levine a kérdésre: hogyan ötvözi a két ideológiát.Azt már csak én képzelem hozzá, ahogyan átszellemült, mosolyával (‘bling’, aranyfog csillan egyet) az előadás után behuppan a '64-es Impala Super Sportjába, elfordítja a kulcsot, a motorral együtt beindul a Sex Pistols, I wanna be me című száma, és továbbhajt. Mielőtt befordulna, még látjuk a visszapillantóra akasztott ide-oda himbállódzó imafüzért...na jó, az aranyfogat és az Impalát nem képzeltem...ezek tényleg Levine tulajdonai.